Módszertani ajánlás a digitális munkarendre (Covid-19)

Módszertani ajánlás az oktatás megszervezésére a koronavírus-járványban bevezetett tantermen kívüli, digitális munkarendre

https://www.oktatas.hu/kozneveles/ajanlas_tantermen_kivuli_digitalis_munkarendhez/

(...)

A következő információforrásokat javasoljuk használni:

A felsorolás nem kizárólagos, a későbbiekben további lehetőségekkel is bővítjük.

(...)

Továbbá:

(...)De – az ígéret szerint még bővülő – listán vannak új elemek is, bár ezeket nem hangsúlyozták nagyon ki. Egyrészt feltették a Mozaik Kiadó mozaWeb honlapját, egy magyar szinten kifejezetten gazdag digitális tartalmat, amit a kiadó szerdán tett a válsághelyzetre tekintettel ingyenessé, hogy minden tanuló használhassa az otthoni tanulás megkönnyítésére. Ez főleg az előzmények ismeretében érdekes: a Mozaik tankönyvcsaládjáról kifejezetten pozitív volt általában a szakma és a szülők véleménye, de a tankönyvpiac államosításakor az ő könyveiket nem engedték tovább használni – azóta sok iskolában fű alatt használják továbbra is, miközben a kiadó már a nemzetközi oktatási digitalizációs színtéren működik sikerrel. Az ajánlásból, úgy tűnik, az állam a mostani válsághelyzetben enged a szakmai szempontoknak.

Szintén újdonság a Nemzeti Köznevelési Portál, az NKP tartalma. A jelek szerint ennek a korábbi verzióját most teljesen lecserélték, és – valamiért hírverés nélkül – élesítették azt az új digitális felületet, ahova mindenféle kiegészítő tartalommal, oktatóvideókkal, egyebekkel együtt feltették az „okos tankönyveket”, vagyis a sok iskolában használt teljes tankönyvcsomagot, az új generációs tankönyveket.

(...)

Forrás: https://index.hu/belfold/2020/03/14/a_kreta-rendszert_javasolja_az_oktatasi_hivatal_a_tavoktatashoz/