Meghívó 2017.11.13-ra

MEGHÍVÓ


Alapszabályunknak megfelelően minden év novemberének második hétfőjén időszerű, így idén november 13-án lesz a Vörösmarty Diákszövetség (VDSz) szokásos évi közgyűlése – a Vörösmarty Mihály Gimnázium (VMG, Budapest, VIII. Horánszky u. 11.) Dísztermében.
16.00 órától (a hagyomány jegyében, a közgyűlés előtt, immár 11. alkalommal)
a VMG-ben 1988-ban érettségizett dr. Csisztu Zsuzsa újságíró, műsorvezető, sportjogi szakjogász tart rendhagyó sport- és médiaismereti órát.
Kb. 17.00 órától a diákszövetségi közgyűléssel folytatódik a program.
A közgyűlés napirendje:

  • a vezetőség beszámolója az elmúlt diákszövetségi év munkájáról.
  • Tisztújítás.
  • A 2017/2018. évi VDSz-Program tervezete.
  • Hozzászólások, javaslatok.

Minden volt és jelenlegi VMG-s tanárt és diákot, hozzátartozóikkal együtt, szeretettel hívunk és várunk a november 13-i rendezvényünkre!
Iskolatársi üdvözlettel
a Vörösmarty Diákszövetség
vezetősége

1956-os Emléktábla avatása

avatás

 

 

2016. október 17. Emléktábla-avatás az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója, a hősi halált halt Szalay Tivadar, valamint az áldozatul esett Hegyesi Károly László, Pethes Zoltán, Selényi Emil István és Tagányi Zsolt István tiszteletére.

Az ünnepség műsorvezetését, profikat felülmúló átéléssel és eleganciával German Gergő, 12 D osztályos diák végezte.

A Himnusz közös eléneklése után Koromné Beck Zsuzsanna igazgató asszony üdvözölte az egybegyűlteket, majd Kállay Zsolt (1961) ismertette az emléktábla-állítás történetét és köszönetet mondott mindazoknak, akik tevőlegesen hozzájárultak az emléktábla megvalósulásához, így az eszmei kezdeményezőknek, ötletadóknak és javaslattevőknek, építésztervezőnek, név szerint az adományozóknak és a kivitelezésben részeseknek).

Szabó István (1959) pánsípon eljátszotta az „A csitári hegyek alatt” című magyar népdalt, később az Amazing Grace című, skót eredetű kegyeleti művet.

A megemlékező beszédet - megrendülten - Pirovics Árpád (1960) tartotta , akinek osztálytársa volt a hősi halált halt Pesti Srác, Szalay Tivadar.

Márai Sándor „Mennyből az angyal” című versét Papp Dániel színművész, a VMG tanára adta elő, magával ragadó drámaisággal.

Sántha Péterné, a Józsefvárosi Önkormányzat alpolgármestere beszédében méltatta 1956 jelentőségét, a fiatal harcosok hősiességét, halált megvető bátorságát.

A feljebb helyezett II. világháborús- és az új ’56-os emléktáblát az öregdiákok részéről Holló Ferenc (1966) és Komjáthy Luca, a Diákbizottság vezetője leplezte le.

A VMG-VDSz közös koszorúját Tóth Iván Nándor (1963) és a mostani diákság képviselője Nagy Dávid (11 B) helyezte fel az új emléktábla melletti koszorútartó kampóra.

A két emléktáblát megszentelte Mádai István római katolikus atya, aki 1959-ben érettségizett a VMG-ben. 

 

Anyagi támogatással segítették a gimnáziumi '56-os emléktábla megvalósítását

2016. október 17.

Anisits Ferenc dr.  (1957)

Béni Fülöp  (1966)

Egyeki Zsolt  (1966)

Fritsch Ottó  (1952)

Hajdú Lajos (1961)

Gyurkovics Sándor dr.  (1955)

Imrényi Tibor dr.  (1963)

Józsefvárosi Önkormányzat

Kállay Zsolt  (1961)

Kéri József  (1956)

Lukács István  (1962)

Maróti László  (1960)

Ollé Kálmán  (1966)

Péch Zoltán  (1959)

Pirovics Árpád  (1960)

Rotter Ervin 

Schandl Emil  (1956)

Síkhegyi Ferenc  (1966)

Smidéliusz Lajos  (1956)

Tagányi Károly dr.

Tamássy László dr.  (1962)

Tóth Iván Nándor  (1963)

Varannai Csaba (1963)

Virág József  (1966)

Vörösmarty Alapítvány

Zimonyi Zoltán dr.

 

Beszámoló 2015.04.15

Tisztelt jelenlegi és volt VMG-s Iskolatársaim!

Mintegy húszan gyűltünk össze 2015. április 15-én 15 órakor VMG földszinti kémiai előadójában megtekinteni az "Erőltetett menet” című 1989-es amerikai-magyar játékfilmet Radnóti Miklós életéről és haláláról. Hiteles, korrekt filmet láttunk a magyarországi holokauszt emléknapja előtti délutánon. A film méltó megemlékezés a költőről. Egyben a fasizmus gonoszságát is árnyaltan mutatta be a filmet készítő magyar származású forgatókönyvíró és producer, Karl Bardosh (a VMG-ben 1961-ben érettségizett Bárdos Károly) és a stábban volt még más magyar származású személy is. A film vetítése után Budapest-New York skype-kapcsolaton keresztül Karl Bardosh-sal mintegy fél órás beszélgetés jött létre a film készítésének előéletéről, majd Bardosh úr további magyar témájú filmterveiről. Ez lehet egy Bartók Béláról szóló film.

Sajnos kevesen voltunk, különösen a mostani diákok, mindössze 2 fő. Az érdeklődés hiánya nehezen magyarázható, mert egy nemzet jövője a múltjának minél teljesebb megismerésében rejlik és ehhez segít ez a film is. Nagyon színvonalas két és fél órát töltött el maroknyi csapatunk, bízzunk benne, hogy legközelebb többen leszünk!

Holló Ferenc (1966)

Meghívó ballagásra

 

MEGHÍVÓ

 

A Vörösmarty Mihály Gimnázium (VMG) és a Vörösmarty Diákszövetség (VDSz) évek óta megszervezi az 50, 60 illetve 70 évvel korábban érettségizettek ballagását, a jelenkori végzősök ballagásához kapcsolódóan.

Ez az ünnepélyes aktus idén április 30-án, csütörtökön lesz.

Az ún. öregdiákok 10.00 órától gyülekeznek a Díszteremben, ahol az egymásra találás örömhullámai után a megjelenteket üdvözli a VMG és a VDSz vezetősége, majd köszöntik őket a mostani diákok.

11.00 órától indul az idén végző diákok ballagása, amihez csatlakozik az öregdiákok csoportja. Ez nem kötelező. Ha valakinek - akármilyen okból - nehézséget okoz az iskolaépületen belüli séta, a Díszteremben maradhat beszélgetni.

Az összdiákság ballagási ünnepsége az iskola udvarán fejeződik be, kb. 12.45 órakor.

A ballagásról az öregdiákok visszatérhetnek a Díszterembe, ahol folytatni lehet az osztálytársi-, baráti beszélgetéseket.

Szeretettel hívjuk és várjuk a gimnázium volt diákjait valamint hozzátartozóikat!

 

Budapesten, 2015. februárjában

                                                                              

                                                      a VMG és a VDSz

                                                           vezetősége

MEGHÍVÓ 2015.04.15-re

a Vörösmarty Diákszövetség ez évi 2.5.2./ számú programpontjában foglaltak értelmében

a Magyarországi Holokauszt Emléknapja  (április 16.) alkalmából

2015. április 15-én, szerdán  15.00 órától sorra kerülő rendezvényre.

A gimnázium földszinti kémiai előadó termében levetítjük a 70 évvel ezelőtt, pontosabban 1944. novemberében,  Abda község határában meggyilkolt költőnk, Radnóti Miklós életéről és haláláról szóló,

„Erőltetett menet” című amerikai-magyar játékfilmet,

amelynek egyik forgatókönyvírója és társ-producere Karl Bardosh, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban 1961-ben érettségizett Bárdos Károly. A filmet Rick King rendezte, az operatőr Márk Iván volt, Radnótit Chris Sarandon alakítja.

Szándékunk szerint a filmvetítést követően a New Yorkban élő Karl Bardosh úrral audiovizuális skype-kapcsolatba lépünk és így az internet segítségével mint egy élő alkotó+közönség találkozón, párbeszédet lehet majd folytatni a film forgatókönyvírójával, producerével.

Hívunk és várunk minden érdeklődőt: a gimnázium mostani diákjait, tanárait, volt (öreg-) diákjait és hozzátartozóikat.

Budapesten, 2015. március 27-én

                                                                                                       a VMG és a VDSz

                                                                                                             vezetősége

Fóti kirándulás

M E G H Í V Ó

 

 

Kedves  Osztályösszekötők!  Kedves Vörösmartysok!

 

A 2013/2014. évi VDSz-Program 2.9./ pontja értelmében folyó év június 11-én, szerdán Fótra kirándulunk.

Találkozás a Volánbusz „Budapest, Újpest-Városkapu” végállomásán. Csoportosan utazunk a 14.00 órakor induló járattal.

A következő fóti nevezetességek megtekintését tervezzük:

- Megérkezésünkkor Sebők Sándor plébános bemutatja nekünk az Ybl Miklós tervezte, 1825 és 1855 között, romantikus stílusban épült római katolikus templomot, utána

- 20 perc alatt felsétálunk a Fáy présházhoz, ami a  reformkori magyar kultúra megszentelt helye, ahol a híres fóti szüreteken a magyar értelmiség színe-java megjelent, akik itt napi politikai kérdésként tárgyalták a magyar közügyeket. Vörösmarty, Deák, Kossuth és mások gyakran látogattak el Fáy András szőlejébe és ebédeltek a présházban. 

- A Fáy présház közelében áll a Vörösmarty kunyhó. A Fáy házaspár alvó helyiségéül szolgáló szobáját a család híres vendégei saját kezűleg építették 1837-ben. Tettüket Ferenczy István emléktáblán örökítette meg, mely a kunyhó belső falán van felfüggesztve. E kunyhó falai közt írta 1842-ben Vörösmarty Mihály első hazafias bordalunkat, a Fóti-dalt.

- Megtekintjük a Gyermekvárost, körbejárjuk a területén lévő híres Károlyi kastélyt, Ybl Miklós alkotását.

Bővebben: Fóti kirándulás

MEGHÍVÓ a VDSz májusi programjaira

Kedves Osztályösszekötők!  Kedves Vörösmartysok!

1.   2014. május 15-én - az alábbi meghívó értelmében - a műtermében meglátogatjuk a VMG volt tanárát, Nagy Előd művész urat.

(Az esetleg nem csoportosan, hanem egyénileg (pl. személygépkocsival) közlekedőket megkérem, feltétlenül várják meg a csoportot, 14.30 óra előtt ne menjenek be a Tanár úrhoz!  Műterem-lakásának címe: Bp. XV.ker., Pestújhely, Ady Endre utca 32.)

2.   2014. május 26-án, hétfőn 13.30 órakor a Magyar Hősök és Mártírok Emléknapja alkalmából, a gimnázium diákjaival és tantestületével közösen, koszorúzással egybekötött megemlékezést tartunk az I. és II. világháború gimnáziumi hősi halottainak és mártírjainak, valamint az azt követő üldöztetések során életüket vesztett tanárok és diákok emlékére a gimnázium előcsarnokában (a földszinti aulában) elhelyezett emléktábláknál.

Kérlek Benneteket, volt osztálytársaitokat is értesíteni, a programokon való részvételre biztatni szíveskedjetek!

A közös élmények reményében,

üdvözlettel

Kállay Zsolt (1961)

VDSz-elnök

Kedves Vörösmartys Iskolatársaim!

Az éves VDSZ-Program 2.10 pontja alapján látogatást teszünk Nagy Előd rajztanár, festő- és éremművész műtermébe.

1967 és 1969 között  tanított a VMG-ben a Tanár úr, aki 2014. május 15-én, csütörtökön 14.30 órára vár minket.

Csoportos utazáshoz találkozás: a Blaha Lujza téri (Keleti pályaudvar irányában levő) buszmegállóban, aznap 13 óra 30 perckor.

A programra várom jelentkezéseteket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, vagy a 3 221 158 telefonszámon.

Köszönettel és üdvözlettel: Veresné Vezér Olga (1973)

VDSZ-tag, a Tanár úr egyik volt tanítványa

Meghívó 2014.03.14-re

Kedves Osztályösszekötők! Kedves Vörösmartysok!

A 2013/2014. évi VDSz-program 2.7./ pontja alapján

megemlékezést tartunk

a VMG tanárai, diáksága és öregdiákjai által 2000-ben elhelyezett emléktáblánál, ami hirdeti, hogy az épület helyén volt a Csiga Vendéglő, amelynek I. emeletén tartotta összejöveteleit Vörösmarty Mihály vezetésével a Nemzeti-, majd Ellenzéki Kör.

Egyben tisztelettel adózunk

az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc emlékének is.

Helyszín: Bp. V. Váci utca 38.
(Váci utca és Irányi utca sarok)

Időpont: 2014. március 14., péntek 11.00 óra.

Hívunk Benneteket, valamint kérjük, hogy szíveskedjetek

volt osztálytársaitokat is értesíteni a fenti programról.

 

                              Iskolatársi üdvözlettel

 

Budapesten, 2014. március 2-án

a VDSz Vezetősége

Meghívó 2014.02.25-re

M E G H Í V Ó

Kedves Osztályösszekötők!  Kedves Iskolatársaim!

A - mellékelt - 2013/2014. évi VDSz-program 2.4./ pontja alapján idén is megemlékezünk a kommunizmus 100 milliónyi áldozatáról.
Ez alkalommal a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 21-es parcellájához zarándokolunk el,
ahol a kommunizmus 1956-os áldozatai nyugszanak.
Megkülönböztetett kegyeletünket rójuk le a Vörösmarty Mihály Gimnázium
16 évesen  lelőtt diákja - Hegyesi Károly - sírjánál.

Rövid megemlékező beszédet mond a helyszínen dr.Tamássy László, a VMG 1962-ben érettségizett öregdiákja.

Találkozzunk
a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján,
2014. február 25-én, kedden 11.00 órakor
a temető főbejáratánál!

Hívlak Benneteket, kedves hozzátartozóitokat, valamint kérem, hogy szíveskedjetek
volt osztálytársaitokat is értesíteni a fenti programról!

Visszaemlékezés gyanánt:
a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából

  • 2013-ban a Kisfogház Emlékhelyen szembesültünk a múlttal;
  • 2012-ben a Kokárda Katakomba Kápolnában,
  • 2011-ben Csömörön, a Gloria Victis Emlékműnél vettünk részt a megemlékezésen;
  • 2010-ben a Terror Háza Múzeumot tekintettük meg.               

                                Iskolatársi üdvözlettel

 

Budapesten, 2014. január 31-én

Kállay Zsolt (1961)

VDSz-elnök

Koszorúzásos megemlékezés Vörösmarty síremlékénél

Vörösmarty Mihály születésnapja (1800. december 1.) alkalmából a gimnázium jelenkori diákjaival és tanáraival együtt 2013. december 2-án, hétfőn kegyelettel emlékezünk alma materünk névadójára a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben levő nyughelyénél. Gyülekezés, majd 13.30 órakor indulás a gimnáziumból. Csatlakozási lehetőség 14.00 órakor a temető főbejáratánál.